Tenniskleding heren van alle grote merken
March 8, 2017
4 redenen om voor zonnepanelen te kiezen
May 26, 2017
Show all

Ook wanneer het aankomt op kozijnen zijn er verschillende trends waar te nemen. Duurzaamheid staat tegenwoordig hoog in het vaandel bij de consument en wordt ook op dit gebied als erg belangrijk geacht. Maar ook de veiligheid en de isolatiewaarde van het kozijn wordt meegenomen in het aankoopproces. Hieronder worden er drie trends besproken.

Duurzaamheid

Wanneer er gekeken wordt naar kunststof kozijnen, blijken deze over het algemeen eenvoudig te produceren en hebben een lange levensduur. Echter het recyclen ervan lukt nog niet, hier moet dus een oplossing voor worden gevonden. Ook (hard) hout heeft een lange levensduur, maar de duurzame houtproductie moet worden verbeterd zodat het niet ten koste gaat van de (tropische) bossen.

Aluminium kozijnen daarentegen hebben een lange levensduur en het is een erg sterk materiaal. Het roest niet, barst niet en rot ook niet. Beschadigingen aan het kozijn kunnen snel en eenvoudig gerepareerd worden. Aluminium kozijnen kunnen worden gerecycled en zijn dus daadwerkelijk duurzaam.

Isolatiewaarde

Een hogere isolatiewaarde betekent een lagere energierekening en een aangenamer binnenklimaat.  Er vinden momenteel veel ontwikkelingen plaats op het gebied van isolatie bij kunststof kozijnen, maar hout scoort op isolatiewaarde nog steeds het beste. Door de cellenstructuur van het hout wordt er gezorgd voor een uitstekende thermische isolatie. Uit onderzoek blijkt dat dit 4 keer beter is dan kunststof, 400 keer beter dan staal en 1770 keer beter dan aluminium.

Veiligheid

Kunststof- en houten kozijnen zijn meer inbraakgevoelig dan stalen- en aluminium kozijnen. Dit komt voor de sterkte van de materialen. Wel worden er voor kunststof- en houten kozijnen een aantal sterkere materialen gebruikt, waardoor het kozijn veiliger wordt. Opvallend is dat er op dit gebied nog weinig ontwikkelingen plaats vinden. Dit biedt du mogelijkheden voor de fabrikant.

Comments are closed.