Regenpijp verstopt, hoe voorkom je dit?
May 24, 2018
Het water op het platte dak loopt niet weg. Wat nu?
May 24, 2018
Show all

Een verstopte afvoer, het is iedereen wel eens overkomen. Erg vervelend, want vaak zorgt een verstopte afvoer ervoor dat je de douche, toilet of keuken niet kunt gebruiken. In bepaalde gevallen is het mogelijk om een verstopte afvoer zelf op te lossen, maar bij grotere problemen zal je professionele hulp van een loodgieter moeten inschakelen. In dit artikel lees je welke stappen je zelf kunt ondernemen en wanneer je een loodgieter moet inhuren. Ook geven we informatie over hoe je een verstopte afvoer het beste kunt voorkomen.

Wat kun je zelf doen?

Als je geluk hebt kun je een verstopte afvoer zelf oplossen. In dit geval gaat het om een kleine verstoppingen. De meeste verstoppingen worden veroorzaakt door een ophoping van vuil of door proppen wc-papier. In andere gevallen zal je de sifron moeten schoonmaken om van de verstopping af te komen. Werkt dit ook niet, koop dan wat baksoda en azijn. In sommige gevallen wordt een verstopping veroorzaakt door een vetophoping. Met kokend water, baksoda en/of azijn lost het vet vanzelf op en ben je van het probleem af. Zit de verstopping verder in de afvoerbuis dan kan een ontstoppingsveer uitkomst bieden. Dit kun je zelf doen door de sifon los te maken en de ontstoppingsveer in de afvoerleiding te drukken. Probeer de veer zo ver mogelijk in de afvoerbuis te krijgen en zodoende al het vuil te verwijderen.  

Wanneer professionele hulp inschakelen

Indien de bovenstaande stappen niet geholpen hebben, zal je een loodgieter moeten inschakelen. Deze gaat op onderzoek uit waar de verstopping precies zit. Het is belangrijk dat ze zo snel mogelijk een loodgieter inschakelt om grotere problemen te voorkomen. De verstopping zit in dit geval op een plek waar je niet bij komt. Het is altijd maar de vraag of de loodgieter deze verstopping kan oplossen zonder de boel te hoeven openbreken. In het ergste geval moet de vloer opengebroken worden. 

Vloeren openbreken

Zit de verstopping onder de vloer in de badkamer of in de keuken en kan het probleem niet vanuit de kelder of de kruipruimte worden verholpen dan zal het plafond of de vloer opengebroken moeten worden. Loodgieter hebben hier veel ervaring mee en doen altijd hun best om de schade zo beperkt mogelijk te houden. Nadat de loodgieter het probleem heeft opgelost zal je een vloeren expert moeten inhuren om de schade aan de vloer te herstellen. Lopen de reparatie kosten voor de vloer hoog op dan kan het interessant zijn om een nieuwe vloer te laten aanleggen.

Comments are closed.