Het water op het platte dak loopt niet weg. Wat nu?

Afvoer verstopt. Wat nu?
May 24, 2018
Waterafvoer van je terras
May 24, 2018
Show all

Tijdens periodes met veel regenval zien we vaak dat water op een plat dak niet goed wegloopt. Wat kun je hier precies tegen doen en waarom ontstaat dit probleem? In dit artikel geven we tips en adviezen hoe water op het dak voorkomen kan worden door naar de oorzaak te kijken. Ook geven we tips wanneer je wel of niet professionele hulp nodig hebt. Lees snel verder en doe je voordeel met de informatie die we hier verschaffen.

Water op het dak kan schadelijk zijn

Water op het een plat dak ziet er vaak onschuldig uit, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. De keuringscriterium vertellen ons dat maximaal 5% van het dakoppervlak water mag zijn. De diepte van de plassen op het dak mogen maximaal 5 mm zijn. Wanneer er teveel water op het dak ligt kan dit voor lekkages zorgen. Zeker tijdens de wintermaanden met veel vorst is het niet gewenst om water op het dak te hebben liggen. Bevriest het water dan kan dit voor scheuren in het dak zorgen, iets waar je niet op zit te wachten. Hieronder vind je tips hoe je teveel water op het dak kunt voorkomen. 

Oorzaken van teveel water op het dak

Er zijn verschillende oorzaken op te noemen die teveel water op een plat dak kunnen veroorzaken, waarvan achterstallig onderhoud de meest voorkomende oorzaak is. Een verstopte afvoer pijp of regenpijp kan de oorzaak zijn en of het afvoerputje dat niet regelmatig schoon wordt gemaakt. Daarbij kan sneeuw en ijs een probleem zijn. Wanneer de temperatuur stijgt smelt het ijs en/of sneeuw en ligt het hele dak vol met water. In uiterste gevallen is een dak niet goed aangelegd. Het is belangrijk dat het dak lichtjes naar beneden loopt, zodat het water naar het afvoerputje kan stromen. Tot slot zien we ook dat verzakkingen de oorzaak zijn. Verzakkingen kunnen voorkomen naarmate het dak ouder wordt. 

Kies voor een groendak

De mooiste oplossing is een groendak dat gemaakt is van sedum planten. Het voordeel van deze planten is dat ze erg sterk zijn en alle weersomstandigheden overleven. Ze houden water en vocht vast, waardoor de waterafvoer geleidelijk aan zal verlopen. Hierdoor worden de afvoerpijpen en het riool minder snel overbelast. Daarbij biedt een sedumdak veel voordelen voor de isolatie van het huis. Het zorgt ervoor dat zowel warme als koude lucht in het huis blijft. Een sedumdak aanschaffen doe je hier.

Comments are closed.